8 Penjana Nama Domain Terbaik (Dapatkan Nama Laman Web yang Unik & Menarik)

Nama domain juga merupakan bahagian penting dalam perniagaan dalam talian anda. Oleh itu, anda harus berbelanja lebih banyak untuk memilih nama domain yang paling sesuai dengan keperluan perniagaan.


Namun, memilih nama domain yang sempurna bukanlah permainan kanak-kanak. Lebih daripada 300 juta nama domain sudah didaftarkan, oleh itu anda mungkin merasa lebih sukar dan sukar untuk mengetahui nama domain yang hebat.

Penjana Nama Domain Terbaik

Mungkin sukar bagi anda untuk memikirkan kriteria berikut semasa memilih nama domain terbaik. Namun, anda perlu mencuba prosesnya.

 • Mudah dihafal dan menarik
 • Keluarkan nombor dan tanda hubung
 • Sambungan nama domain yang betul
 • Boleh dipercayai
 • Unik

Sekiranya anda belum membeli domain, anda boleh mendapatkan domain percuma menggunakan hosting Bluehost.

Sebelum membeli nama domain, anda harus tahu bagaimana prestasi di mesin pencari. Moz memberikan panduan SEO terbaik untuk memilih nama domain terbaik untuk laman web anda.

Dalam catatan blog ini, WPressBlog telah menerbitkan penjana nama domain terbaik. Kami harap anda menginginkan semuanya.

8 Penjana Nama Domain Terbaik

1. LeanDomianSearch

LeanDomianSearch

Laman web: https://www.leandomainsearch.com/

Alat ini membolehkan anda mencari beberapa pilihan nama domain dengan satu kata kunci. Semua hasil boleh didapati dengan domain .com.

Alat ini sangat sesuai untuk anda sekiranya anda mempunyai idea kata kunci yang hebat untuk mencari nama domain terbaik di antara ratusan atau ribuan pilihan yang ada.

Kelebihan:

 • Ia dapat menyaring nama domain mengikut abjad, panjang dan populariti.
 • Ini akan menyimpan nama domain kegemaran anda.
 • Anda juga boleh menjejaki sejarah carian dan berkongsi hasil carian.

Keburukan:

 • Ini mampu menampilkan nama domain hanya dengan pelanjutan .com.

Sekiranya anda masih ingat nama domain untuk laman web anda maka anda juga boleh mencari di pendaftar seperti Bluehost, SiteGround, dan Dreamhost.

2. Nama Bust

Payudara Nama

Laman web: http://www.bustaname.com/

Alat ini merangkumi banyak pilihan penapisan untuk mencari domain berkualiti. Alat ini mencari nama domain dengan menggunakan kata kunci permulaan dan akhir input. Selepas itu anda boleh menapis hasilnya dengan memilih had watak, peluasan domain seperti .com, in, .edu, .net, .org, … dll..

Sekiranya anda tidak mempunyai idea untuk kata kunci, anda dapat menggunakan “Buat pilihan domain rawak” untuk memunculkan nama domain yang tersedia. Anda boleh menyimpan nama domain kegemaran anda untuk digunakan kemudian dan membelinya dari pendaftar domain seperti GoDaddy, HostGator, dan NameCheap.

Kelebihan:

 • Ia membolehkan membandingkan harga pada pendaftar domain yang berbeza.
 • Anda boleh menggunakan pilihan “buat domain rawak” jika anda tidak mempunyai idea kata kunci.

Keburukan:

 • Anda hanya boleh meletakkan kata kunci utama pada permulaan atau akhir.

3. Penjana Nama Perniagaan Shopify

Penjana Nama Perniagaan Shopify

Laman web: https://www.shopify.com/tools/business-name-generator

Alat ini serupa dengan LeanDomainSearch dan dikembangkan oleh Shopify. Ini adalah salah satu penyelesaian e-dagang yang paling popular dan hebat di web. Mulakan carian anda dengan kata kunci yang sesuai yang ingin anda masukkan dalam nama domain. Seperti LeanDomianSearch, Shopify juga memberikan hasilnya dengan ekstensi .com.

Ini membolehkan anda membuat kedai Shopify segera setelah pemilihan nama domain. Satu kelemahan alat ini ialah anda tidak dapat mendaftarkan nama domain tanpa menggunakan kedai Shopify.

Kelebihan:

 • Nama domain yang dibuat oleh alat ini lebih kreatif daripada yang lain dalam senarai.
 • Alat ini membolehkan anda membuat kedai Shopify sejurus memilih nama domain.

Keburukan:

 • Ini hanya menunjukkan kepada anda nama domain dengan peluasan .com.

4. Nama Tinggi

Nama Tinggi

Laman web: http://www.namestall.com/domain-name-generator

Ini adalah rangkaian penjana nama domain yang lengkap dan bukannya satu alat. Ini merangkumi IMO yang berguna seperti

 • Penjana nama domain utama
 • Penjana nama domain tiga perkataan
 • Penjana nama domain berima

Alat ini mempunyai pilihan penyesuaian yang hebat melalui “kumpulan kata”. Anda boleh memilih nama domain dengan kata kunci yang diperlukan dengan mudah. Cukup mulakan dengan memasukkan kata kunci yang sesuai yang anda mahu muncul di awal atau akhir diikuti dengan kumpulan kata untuk melengkapkan domain.

Oleh itu, dengan alat ini, anda akan mempunyai kemungkinan besar untuk menyesuaikan carian anda dengan sempurna. Anda boleh mencari hingga lima nama domain dengan alat ini dalam tempoh percubaan.

Kelebihan:

 • Anda dapat mencari domain berkualiti melalui pilihan penyesuaian yang hebat.
 • Ia memaparkan beratus-ratus atau ribuan TLD dan anda boleh mendaftarkannya secara langsung.

Keburukan:

 • Anda boleh melakukan sehingga 5 carian dalam percubaan percuma.

5. Namakan Budak

Namakan Budak

Laman web: http://www.nameboy.com/

Anda boleh mencari di sini nama domain berkualiti dengan menggunakan dua kata kunci sebagai input. Alat ini memaparkan senarai nama domain yang dicadangkan dengan kata kunci yang sesuai.

Anda juga dapat menentukan peluasan domain yang tersedia. Sebagai contoh, sekiranya example.com diambil, anda masih dapat menarik contoh.net atau example.org,… atau lebih. Anda juga boleh mencari nama domain untuk dijual semula atau nama domain mengikut kata kunci tanda hubung atau berima.

Ini adalah alat yang sesuai untuk anda jika anda mempunyai idea kata kunci yang jauh lebih baik dengan variasi yang berbeza.

Kelebihan:

 • Anda boleh mencari nama domain dengan 2 kata kunci pilihan.
 • Anda mempunyai kawalan penuh untuk membuang atau menambahkan tanda hubung.

Keburukan:

 • Proses pembayaran untuk membeli nama domain tidak selamat.

6. Domain Teka-teki

Teka-teki Domain

Laman web: http://www.domainpuzzler.com/

Alat mudah ini terdiri daripada pelbagai pilihan. Bahagian terbaik dari alat ini ialah anda dapat menggunakan banyak kata kunci dengan kombinasi variasi yang berbeza. Anda boleh memulakan dengan kata kunci ideal anda, memilih peluasan domain dan mencari idea.

Akhirnya, anda boleh menambahkan nama domain kegemaran dalam senarai atau anda boleh mencuba lebih banyak carian. Lebih-lebih lagi, alat ini membolehkan anda menentukan kedudukan halaman dari banyak nama domain.

Sekiranya anda mengetahui kata kunci untuk digabungkan dengan nama domain, anda boleh mencari alat ini untuk mengetahui nama domain yang sempurna.

Kelebihan:

 • Ini membolehkan anda menggabungkan beberapa kata kunci.

Keburukan:

 • Kadang kala carian tidak berjalan dengan baik.

7. Namakan Mesh

Nama Mesh

Laman web: https://www.namemesh.com/

Sekiranya anda mempunyai banyak idea kata kunci, alat penjana nama domain ini menghasilkan idea berdasarkan kategori yang berbeza seperti umum, baru, pendek, serupa dan SEO.

Setelah melengkapkan carian kata kunci, anda kemudian dapat menyaring hasilnya dari segi peluasan domain, had watak, dan domain yang tidak didaftarkan. Ini benar-benar alat penjana nama domain yang sempurna untuk orang yang mencari pilihan yang lebih baik untuk memilih nama domain yang berkualiti.

Kelebihan:

 • Ini menghasilkan senarai besar nama domain.

Keburukan:

 • Sebilangan nama domain tidak tersedia.

8. Bot Domain

Bot Domain

Laman web: http://www.domainsbot.com/

Bot domain adalah cadangan domain dan juga alat carian domain. Anda boleh memulakan dengan mencari kata kunci dan mendapatkan banyak idea berdasarkan kata kunci tertentu, menggabungkan kata kunci atau kata kunci yang serupa.

Anda juga boleh mencari nama domain dan membeli melalui pautan ke pendaftar domain. Bot domain menyediakan pilihan penapis di mana anda dapat menyaring nama domain mengikut peluasan domain, bahasa, awalan, dan akhiran.

Bahagian terbaik dari alat ini ialah ia menawarkan kemungkinan penyesuaian yang baik dengan sinonim dan pelbagai TLD

Kelebihan:

 • Alat ini menawarkan penyesuaian yang hebat dengan sinonim, awalan, dan akhiran.

Keburukan:

 • Secara amnya, nama Domain tidak begitu kreatif.

Kesimpulannya

Sekiranya anda akan membeli nama domain pertama, adalah lebih baik memilih pilihan terbaik untuk domain anda. Pilih penjana nama domain yang paling sesuai di sini mengikut keperluan anda dengan menyaring pilihan anda.

Baca Juga:

 • 10 Penyedia Nama Domain Termurah pada tahun 2020
 • 7 Penyedia Sijil SSL Terbaik dan Termurah untuk tahun 2020
 • 10 Penyedia Hosting Web Percuma
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map